Novosti

Završena 4-godišnja edukacija iz MBCT-a za službenike zatvorskog sustava

Objavio:

Završena 4-godišnja edukacija iz MBCT-a za službenike zatvorskog sustava

U svibnju 2022. godine završena je četverogodišnja Edukacija službenika zatvorskog sustava za provođenje mindfulness programa koju je financiralo Ministarstvo pravosuđa i uprave, a provodilo Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT) u okviru niza projekata. U edukaciji su sudjelovali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova zaposleni u Visokoj policijskoj školi.

Edukacija je obučila službenike tretmana u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske i službenike Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole, psihologe, socijalne pedagoge i socijalne radnike, za samostalno provođenje grupnog treninga kognitivne terapije usredotočene svjesnosti (eng. Mindfulness-Based Cognitive Therapy – MCBT) sa zatvorenicima, ali i službenicima zatvorskog sustava, odnosno policajcima, koji su izloženi visokim razinama stresa. Osim ovih stručnjaka koji su educirani za ulogu voditelja grupa, u pojedinim elementima edukacije sudjelovali su i pravosudni policajci i policijski službenici koji su pripremljeni za ulogu facilitatora koji pružaju podršku provedbi grupnog treninga.

MBCT program je moderna kombinacija kognitivno-bihevioralne terapije (KBT) i mindfulness meditativne prakse. KBT je psihoterapijski pristup iza kojeg stoji najviše znanstvenih dokaza o učinkovitosti i na kojem se temelji većina tretmanskih programa za zatvorenike, kako u inozemstvu, tako i u našoj zemlji. Mindfulness meditativna praksa usmjerena je na prevenciju razvoja i povrata psihičkih smetnji putem osvještavanja neugodnih osjećaja i razvijanja adaptivnijeg odnosa prema njima. Kroz povećanje sposobnosti da se ostane u kontaktu s neugodnim osjećajima, smanjuje se potreba za štetnim ponašanjima kroz koje se pokušava neugodne osjećaje neutralizirati.

Više istraživanja pokazalo je da ovaj program rezultira pozitivnim promjenama u samoregulaciji neugodnih emocija koje su često u podlozi konzumacije sredstava ovisnosti i drugih disfunkcionalnih ponašanja poput agresivnosti, zbog čega se posljednjih godina počinje provoditi u zatvorima nekih od najrazvijenijih zemalja svijeta. Prakticiranje mindfulnessa predlaže se i stručnjacima za mentalno zdravlje jer može smanjiti njihovu razinu stresa na radnom mjestu i pridonijeti boljem nošenju s neugodnim osjećajima stručnjaka. Pored toga, povećanje svjesnosti stručnjaka o njihovim unutarnjim reakcijama za vrijeme tretmana povećava kvalitetu i učinkovitost tretmana.

Ovu edukaciju, jednu od prvih takvih u svijetu i prvu u našoj zemlji, osmislile su i provele dr.sc. Dragana Markanović, prof.psih. i Branka Bagarić, doktorandica psihologije, akreditirane bihevioralno-kognitivne terapeutkinje i zaposlenice HUBIKOT-a.

Prvi stručnjaci osposobljeni za primjenu MBCT-a u zatvorskom sustavu, zaposlenici Centra za dijagnostiku u Zagrebu, Kaznionice u Glini, Kaznionice u Lepoglavi,  Odgojnog zavoda u Turopolju i Zatvora u Zagrebu, iskazali su visok stupanj zadovoljstva edukacijom te su započeli s organizacijom primjene ovog programa u svojim ustanovama. Po završetku edukacije okupili su se u dvije radne skupine za integraciju MBCT-a u zatvorski sustav, jednu za primjenu ovog pristupa sa zatvorenicima i maloljetnicima u odgojnim zavodima i drugu za primjenu sa službenicima zatvorskog sustava. Voditeljice radnih skupina, psihologinje Đulijana Badurina Sertić i Bernardica Franjić-Nađ, organizirale su i provele trening mindfulnessa za prvu skupinu službenika; članove Tima za psihološke krizne intervencije zatvorskog sustava i probacije. Preliminarni rezultati evaluacije upućuju na visoko zadovoljstvo polaznika provedbom treninga, kao i dobrobitima koje su iskusili.

„Svi polaznici su izjavili da im prakticiranje mindfulnessa pomaže u suočavanju sa stresom i  poboljšanju opće psihičke i fizičke dobrobiti, te da im stečene vještine pomažu u svakodnevnom životu i radu. Također iskazuju da bi program preporučili svojim suradnicima“ izvijestile su Bernardica Franjić-Nađ i Đulijana Badurina Sertić

Jedna od polaznica programa navodi: “Najviše od svega mi se svidjelo to što sam kroz ovaj tečaj našla svoj neformalni, ali vrlo koristan, način da se uzemljim u trenutku kada mi je to najpotrebnije, da zastanem, osjetim svoje tijelo, promatram svoje misli, odmaknem se od oluje osjećaja koja me zahvati i svjesno odaberem svoju reakciju. Jako mi se sviđaju kratke vježbe disanja, obraćanje pozornosti na svakodnevne trenutke i to sve redovito koristim.”

0