Mindfulness Plus

Što je Mindfulness Plus i kome je namijenjen?

Mindfulness Plus je program vježbanja mindfulnessa u grupnom okružju koji se nastavlja na HUBIKOT-ov temeljni osmotjedni tečaj mindfulnessa. Namijenjen je osobama koje su u organizaciji HUBIKOT-a već završile temeljni tečaj i prepoznale vrijednost prakticiranja mindfulnessa, no u svakodnevnom životu teško pronalaze vrijeme za održavanje redovite formalne prakse. Teškoće s nastavkom samostalnog vježbanja nakon završetka tečaja glavni su izazov o kojem izvještavaju bivši polaznici tečaja širom svijeta, zbog čega im se u mnogim mindfulness centrima nude grupe u kojima mogu redovito zajednički vježbati.

Vježbanjem u našoj grupi bivši polaznici tečaja imaju priliku osvježiti stečena znanja i vještine, kao i dobiti podršku za ustrajanje u redovitom samostalnom vježbanju. Grupa može biti od koristi i bivšim polaznicima koji uspijevaju samostalno vježbati, no žele dodatno produbiti i obogatiti svoju praksu s ciljem unaprjeđenja svoje psihičke i fizičke dobrobiti. Osobama koje su tečaj pohađale radi određenih psihičkih poteškoća uključivanje u grupu također može biti koristan oblik rada na prevenciji povrata simptoma.

 

Program Mindfulness Plus grupa

Grupni susreti održavaju se jednom tjedno u trajanju od po 60 minuta. Tijekom susreta naglasak se stavlja na vježbanje u tihim i jednostavnim uvjetima, pri čemu se jedan dio vremena posvećuje vođenim meditativnim vježbama, a drugi dio meditaciji u tišini. Pored formalnih vježbi s kojima su se polaznici upoznali tijekom osmotjednog tečaja mindfulnessa, povremeno se vježbaju i neke nove vježbe. Razgovor nakon vježbi se ne potiče, no po želji polaznika potkraj susreta se može odvojiti kratko vrijeme za raspravu o doživljenom iskustvu ili poteškoćama pri vježbanju.

Većina vježbi izvodi se u sjedećem položaju. Kada prostorni uvjeti dopuste, povremeno se vježba i u ležećem položaju, za što su osigurane prostirke, jastučići i lagane deke. Ako je moguće, na grupu je dobro doći u udobnoj odjeći i obući. O susretima na kojima je moguće vježbati u ležećem položaju i bez obuće polaznici će biti unaprijed obaviješteni kako bi mogli ponijeti i tople čarape.

 

Voditelji

Kao voditeljice grupe izmjenjuju se dr.sc. Dragana Markanović i doktorandica Branka Bagarić, bihevioralno-kognitivne terapeutkinje i voditeljice HUBIKOT-ovog tečaja mindfulnessa, a povremeno i gosti-voditelji.

 

Organizacija

Mindfulness Plus grupa održava se kontinuirano, četvrtkom od 17 do 18 sati, u prostoru Udruženja u Šenoinoj ulici 25.

Grupa je otvorenog tipa te se polaznici u program mogu uključiti u bilo kojem trenutku po želji. Budući je grupa zamišljena kao pomoć u održavanju motivacije za vježbanje i produbljivanju vlastite meditativne prakse, preporučuje se da se nakon uključivanja polaznik u njoj zadrži kroz barem nekoliko susreta. Članovima grupe polaznici mogu ostati koliko god žele, tj. neograničen broj susreta.

Za sudjelovanje u grupi potrebno je uplatiti mjesečnu kotizaciju u iznosu od 250,00 kn za pojedini kalendarski mjesec, koja vrijedi za vježbanje svaki četvrtak u tom mjesecu. Mjesečnu kotizaciju potrebno je uplatiti gotovinom u tajništvu Udruženja, najkasnije do prvog susreta u pojedinom kalendarskom mjesecu. Za eventualno propuštene susrete nije moguć povrat dijela uplaćene kotizacije ili njegov prijenos na sljedeći mjesec.

 

Prijava

S obzirom da je broj mjesta u grupi ograničen, molimo da svoju namjeru sudjelovanja u grupi za pojedini mjesec obavezno prijavite putem sljedećih obrazaca:

Prijave za siječanj 2018.

Prijave za veljaču 2018.

Prijave za ožujak 2018.

 

Dodatne informacije

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na e-mail adresu tajnistvo.kbt@gmail.com.