Tečaj mindfulnessa za građane – opći

Što je mindfulness?

Mindfulness se najjednostavnije može opisati kao svjesnost svog trenutnog iskustva – svjesnost toga gdje smo, kako se osjećamo, što razmišljamo i činimo. To stanje potpune prisutnosti u sadašnjem trenutku u našem se jeziku obično naziva usredotočenom svjesnošću, punom svjesnošću ili pomnošću.

Iako svi imamo sposobnost bivanja u sadašnjem trenutku, koristimo je vrlo rijetko. Umjesto toga, većinu vremena provodimo na automatskom pilotu, bez istinskog kontakta s onime što je prisutno sada i ovdje, prežvakavajući prošlost ili brinući o budućnosti.

Vježbajući usredotočenu svjesnost, učimo namjerno, otvorenog uma i bez prosuđivanja promatrati svoje misli, emocije i tjelesne reakcije. Ovakav otvoren i prihvaćajući stav može nam biti od osobite koristi u teškim trenucima, kada će nam dati potreban odmak od uznemirujuće situacije i – umjesto da budemo preplavljeni neugodnim emocijama i reagiramo na svoje uobičajene, često štetne načine – pomoći nam da odaberemo za nas korisnije načine razmišljanja i ponašanja.

 

O programu tečaja mindfulnessa

Naš program tečaja mindfulnessa osmišljen na temelju kognitivne terapije usredotočene svjesnosti (eng. Mindfulnes-Based Cognitive Therapy – MCBT) koji uključuje spoj suvremene kognitivno-bihevioralne terapije i istočnjačke meditativne prakse.

Program su razvili Segal, Williams i Teasdale, psiholozi, znanstvenici i kognitivno-bihevioralni psihoterapeuti koji su mindfulness program za ublažavanje stresa (Mindfulness-Based Stress Reduction Programme – MBSR) Jona Kabat-Zinna obogatili saznanjima iz suvremene kognitivno-bihevioralne terapije. Njihov program razvijen je za tretiranje ponavljajućih epizoda depresije, no danas se vrlo uspješno primjenjuje i u tretmanu različitih drugih poteškoća (npr. paničnih napada, generalizirane anksioznosti, pretjerane zabrinutosti za zdravlje, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, ADHD-a, poremećaja osjeta boli) te pomaže u nošenju s preplavljujućim emocijama općenito. Stoga je naš tečaj dodatno prilagođen kako bi se osim depresijom bavio i problemima stresa, anksioznosti, ljutnje i drugim neugodnim iskustvima. Radionice su vrlo iskustvene, što znači da se umjesto teorijskog poučavanja na njima većinu vremena vježba i razgovara o proživljenom iskustvu.

Iako praksa meditacije ima korijen u budističkoj tradiciji, ovaj program ne uključuje apsolutno nikakvo duhovno niti religijsko poučavanje.

Kome tečaj mindfulnessa može koristiti?

Od tečaja biste mogli imati koristi ako:

  • primjećujete da u tužnom ili tjeskobnom raspoloženju neprestano prežvakavate stvari koje su se dogodile u prošlosti ili brinete o problemima koji bi se mogli dogoditi u budućnosti
  • Vas često preplavljuju snažne neugodne emocije pa tada, pokušavajući pobjeći od njih, previše jedete, pijete ili spavate, smirujete se lijekovima, nastojite sve držati pod kontrolom pa previše radite, povlačite se i sl.
  • ste ranije imali jednu ili više epizoda depresije, straha ili tjeskobe pa želite spriječiti njihovo ponovno javljanje
  • ste izloženi velikom broju stresora na poslu ili u privatnom životu te osjećate da se teško nosite s pojačanim pritiscima
  • patite od nesanice, bolova (u glavi, vratu, leđima, trbuhu itd.) ili drugih zdravstvenih problema za koje liječnici ne mogu naći pravi razlog ili su ga našli, ali se Vi s time teško nosite
  • osjećate da Vam je koncentracija jako loša pa Vam je teško usredotočiti se na posao ili učenje
  • želite općenito poboljšati tjelesno i psihičko zdravlje, naći unutarnji mir, prevenirati bolesti te živjeti puniji i kvalitetniji život

 

U kojim slučajevima se tečaj ne preporučuje?

Ako trenutno patite od duboke depresije, vrlo jake anksioznosti, psihotičnog poremećaja ili imate suicidalne misli, uključivanje u tečaj se ne preporučuje. Umjesto pohađanja tečaja u tom bi slučaju bilo korisnije zatražiti pomoć liječnika ili proći kraću individualnu psihoterapiju.

Ako trenutno imate poteškoće s anksioznošću ili depresivnošću, ali osjećate određeno poboljšanje nakon što ste za njih dobili lijekove ili psihoterapijsku pomoć, mogli biste imati koristi od pohađanja tečaja. U tom se slučaju preporučuje da odluku o uključivanju u program donesete zajedno sa svojim liječnikom ili psihoterapeutom.

Ako imate tjelesnih smetnji, a još niste posjetili liječnika, važno je prije tečaja proći pretrage i eventualno potrebnu terapiju.

Povratak na vrh