Tečaj mindfulnessa za probleme prehrane

Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije pokreće grupni Tečaj mindfulnessa za probleme prehrane.

Što je mindfulness i kako mi može pomoći u prehrani?

Mindfulness (ili u našem prijevodu „usredotočena svjesnost“) je svjesnost koja nastaje kroz obraćanje pažnje na sadašnji trenutak, i to na poseban način: namjerno, otvorenog uma, sa suosjećanjem te bez prosuđivanja. Vježbanjem usredotočene svjesnosti otkrivamo kako živjeti u sadašnjem trenutku umjesto uobičajenog razmišljanja o prošlosti i budućnosti.

Ovaj pristup sve se više primjenjuje i za probleme u prehrani. Naime, mnoga istraživanja pokazala su kako ljudi uglavnom jedu nesvjesno, ne uzimajući u obzir osjete sitosti u tijelu, niti sve senzacije koje iskustvo jedenja uključuje. Vjerojatno ste primijetili kako prvi zalogaj hrane ima mnogo intenzivniji okus, donosi mnoštvo senzacija poput mirisa, teksture, topline i sl. No, vrlo brzo prestajemo biti svjesni bogatstva ovog iskustva, jer nam misli nekamo odlutaju, jer gledamo televiziju ili razgovaramo s ukućanima. Tada često osjećamo kako nismo zadovoljili svoju potrebu za okusom i mirisom, pa stoga uzmemo još hrane ili je jače začinimo. Jesti s punom svjesnošću znači doživjeti svaki zalogaj intenzivno kao prvi.

Zanimljiva istraživanja prof. Briana Wansinka s poznatog američkog sveučilišta Cornell pokazala su kako ljudi često pojedu značajno veću količinu hrane ako, primjerice, osoba s kojom jedu pojede više, ako im je servirana veća količina hrane ili ako jedu iz većih tanjura. To znači da se ne oslanjamo na svoj unutarnji doživljaj sitosti, već na znakove iz okoline koji nam suptilno sugeriraju koliko pojesti. To je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da nam okolina posljednjih godina poručuje kako trebamo jesti sve više – kroz sve veće porcije hrane u restoranima, veća pakiranja grickalica i sokova itd. Stoga se činilo logičnim da bi pristup koji našu pažnju usmjerava na sam proces jedenja i osjete sitosti mogao biti koristan.

Ako želite saznati više o nesvjesnom jedenju (eng. mindful eating), možete pročitati naš tekst o ovoj temi iz časopisa Doktor u kući (1. dio, 2. dio).

Ako želite saznati više o svjesnom jedenju, možete pročitati naš tekst na portalu Ordinacija.hr.

Što kažu istraživanja?

Dosadašnja istraživanja pokazuju kako jedenje s usredotočenom svjesnošću može pomoći osobama oboljelima od dijabetesa koje moraju paziti na prehranu, osobama s prekomjernom tjelesnom težinom, pretilim osobama te osobama s poremećajima hranjenja.

Studije su pokazale kako prakticiranje svjesnog jedenja najviše pomaže na način da smanjuje:

  • emocionalno jedenje (posezanje za hranom kao odgovor na neugodne ili ugodne emocije),
  • prejedanje,
  • jedenje na vanjske znakove (npr. kada vidimo hranu na TV ekranu ili kada osjetimo miris hrane iako nismo gladni) te
  • žudnju za hranom.

Osim toga,  mindfulness pomaže i u sljedećem:

  • smanjuje stres općenito koji je često okidač prejedanja ili konzumiranja visokokalorične hrane,
  • smanjuje brigu o slici tijela koja često potiče izgladnjivanje, a potom prejedanje kao reakciju na izgladnjelost te
  • dovodi do poboljšanja u različitim mjerama metaboličkog zdravlja.

Zanimljivo je da su polaznici različitih tečaja svjesnog jedenja izvještavali o više uživanja u hrani, da su zamijetili da im se više sviđa hrana koju inače ne vole te da su svjesniji znakova sitosti.

Važno je napomenuti kako cilj ovog pristupa nije gubitak kilograma, niti od polaznika zahtijeva da se pridržavaju bilo kakve dijete. No, unatoč tome, istraživanja pokazuju kako kod nekih osoba dolazi do malog gubitka u težini. Autori kliničkih studija pretpostavljaju kako bi taj gubitak mogao biti i veći ako bi se polaznike pratilo dulje od 3 mjeseca, koliko je obično trajao period praćenja u ovim studijama.

Pročitajte neka istraživanja o učinkovitosti jedenja na usredotočeno svjestan način (12, 3, 4, 5, 6).

O programu tečaja

Ovaj tečaj kombinira metode kognitivne terapije usredotočene svjesnosti te klasične bihevioralno-kognitivne terapije, pri čemu su vježbe prilagođene radu s osobama koje imaju probleme u prehrani.

Na ovom treningu možete naučiti kako unijeti mindfulness u svoja svakodnevna iskustva jedenja, ali i odabira i pripreme hrane. Kroz brojne iskustvene vježbe istraživat ćemo proces jedenja, iskustvo sitosti i gladi te različite vrste gladi, kao npr. glad očiju, nosa ili glad tijela zbog potrebe za nutrijentima. Vježbat ćemo osvijestiti poruke našeg uma o hrani (Ne bih to trebala jesti. Moram jesti povrće. Moram piti više vode. Šećer je loš.), emocije za vrijeme jela (žudnja, užitak, krivnja, tuga…) te vlastite porive (npr. da jedemo nešto slatko, da se utješimo hranom). Neke od ovih vježbi uključuju pijenje i jedenje na susretima.

Polaznici će imati priliku prepoznati vlastita vjerovanja i pravila u vezi prehrane, osvijestiti ih i naučiti nositi se s njima na drugačiji način.

Tečaj uz radionice uključuje svakodnevno samostalno vježbanje i rad na sebi u trajanju od oko 45 minuta. Ako trenutno nemate dovoljno vremena za vježbanje, možda bi bilo dobro da razmotrite uključivanje u tečaj u nekom drugom trenutku. Naime, vježbe su vrlo važan dio tečaja i upravo o redovitosti vježbanja ovisi koliko ćete napredovati.

Kome je namijenjen tečaj?

Tečaj je namijenjen odraslim osobama koje:

  • žele promijeniti svoj odnos prema hrani,
  • žele više uživati u hrani,
  • imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom,
  • često jedu nezdravu hranu,
  • zbog zdravstvenog stanja moraju paziti na prehranu ili
  • su preboljele poremećaj u prehrani.

Tečaj nije namijenjen osobama koje aktualno boluju od anoreksije i bulimije. U ovom slučaju preporuka je da osoba prvo prođe kroz individualni tretman.

Organizacija tečaja

Tečaj će započeti u travnju 2017. godine. O točnim terminima radionica prijavljeni će kandidati biti obaviješteni naknadno.

Tečaj uključuje ukupno 10 susreta. Prvi susret je individualan. Preostalih 9 susreta su grupne radionice koje se održavaju jednom tjedno u trajanju od po dva sata. Posljednja radionica održava se nakon pauze od mjesec dana s ciljem praćenja samostalnog vježbanja polaznika, prevladavanja poteškoća u vježbanju i ojačavanja nastalih promjena.

Radionice će se održavati radnim danom u večernjim satima, u prostorima HUBIKOT-a (Šenoina 25, Zagreb).

Cijena cijelog programa iznosi 1800,00 kn, a  može se uplatiti u ratama. Iznosi se uplaćuju u gotovini.

O voditeljicama

dragana-markanovi-prof-psihDr. sc. Dragana Markanović, psihologinja je i bihevioralno-kognitivna psihoterapeutkinja s akreditacijom European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Završila je više stručnih edukacija u zemlji i inozemstvu, među kojima i trening za učitelje kognitivne terapije usredotočene svjesnosti (Mindfulness-Based Cognitive Therapy – MBCT) u organizaciji Sveučilišta Oxford i Oxford Mindfulness Centra. Edukatorica je iz bihevioralno-kognitivnih terapija, a kao vanjska suradnica uključena je u dodiplomsku i poslijediplomsku izobrazbu studenata nekoliko fakulteta. Aktivno sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima, objavljuje radove u stručnim časopisima te promovira bihevioralno-kognitivni pristup kroz predavanja, radionice i popularnopsihologijske tekstove. Kao viša stručna savjetnica u savjetovalištu HUBIKOT-a provodi inidividualne i grupne tretmane s osobama koje pate od različitih psihičkih poteškoća. Voditeljica je tečaja mindfulnessa za građane. Zainteresirana je za moderne bihevioralno-kognitivne pristupe, posebice za tehnike utemeljene na usredotočenoj svjesnosti koje primjenjuje i u osobnom životu.

Branka Bagarić, mag. psych., psihologinja je i bihevioralno-kognitivna psihoterapeutkinja s akreditacijom European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Završila je edukaciju iz kognitivne terapije usredotočene svjesnosti (Mindfulness-Based Cognitive Therapy – MBCT), kao i više drugih usavršavanja iz područja bihevioralno-kognitivnih terapija. Stručna je suradnica u savjetovalištu HUBIKOT-a s višegodišnjim iskustvom rada s mladim i odraslim osobama s različitim vrstama psihičkih teškoća. Voditeljica je grupe za bihevioralno-kognitivnu terapiju socijalne anksioznosti, grupne terapije za srednjoškolce i studente s problemima učenja te je voditeljica tečaja mindfulnessa za građane. Bavi se istraživanjima iz područja bihevioralno-kognitivnih terapija te redovito aktivno sudjeluje na domaćim i inozemnim kongresima. Objavljuje radove u stručnim i popularnim časopisima. Uključena je i u promicanje bihevioralno-kognitivnog pristupa kroz različite radionice, tribine i predavanja za građane, a osobito je zainteresirana za primjenu modernih tehnologija u psihoterapiji. Prakticira mindfulness u svakodnevnom životu.

Dragana i Branka su održale radionicu Mindfulness dijeta – suvremeni kognitivno-bihevioralni pristup nutritivnoj terapiji za sudionike 4. međunarodnog kongresa nutricionista u Zadru te radionicu Moderni kognitivni pristup problemima u prehrani – dijeta pune svjesnosti za sudionike 24. godišnje konferencije hrvatskih psihologa u Opatiji. U ovoj godini održat će radionicu How to make peace with food? – The techniques of mindfulness-based cognitive therapy za sudionike 9th International Conference of the Faculty of Education and Rehabilitation Sciences University u Zagrebu.

Održale su i dvije aktivnosti za građane o ovoj temi: radionicu Samo još jedan griz…Najčešće pogreške koje radimo kada želimo smršavjeti u sklopu 9. tjedna psihologije i psiho-čajanku Mindful eating – jesti s punom svjesnošću.

Prijava

Ako se želite prijaviti za sudjelovanje u tečaju, molimo da to učinite putem on-line obrasca. Broj mjesta u grupi je strogo ograničen radi kvalitete rada.