Mindfulness Plus

Što je Mindfulness Plus i kome je namijenjen?

Mindfulness Plus je program vježbanja mindfulnessa u grupnom okružju koji se nastavlja na HUBIKOT-ov temeljni osmotjedni tečaj mindfulnessa. Namijenjen je osobama koje su u organizaciji HUBIKOT-a već završile temeljni tečaj i prepoznale vrijednost prakticiranja mindfulnessa, no u svakodnevnom životu teško pronalaze vrijeme za održavanje redovite formalne prakse. Teškoće s nastavkom samostalnog vježbanja nakon završetka tečaja glavni su izazov o kojem izvještavaju bivši polaznici tečaja širom svijeta, zbog čega im se u mnogim mindfulness centrima nude grupe u kojima mogu redovito zajednički vježbati.

Vježbanjem u našoj grupi bivši polaznici tečaja imaju priliku osvježiti stečena znanja i vještine, kao i dobiti podršku za ustrajanje u redovitom samostalnom vježbanju. Grupa može biti od koristi i bivšim polaznicima koji uspijevaju samostalno vježbati, no žele dodatno produbiti i obogatiti svoju praksu s ciljem unaprjeđenja svoje psihičke i fizičke dobrobiti. Osobama koje su tečaj pohađale radi određenih psihičkih poteškoća uključivanje u grupu također može biti koristan oblik rada na prevenciji povrata simptoma.

 

Program Mindfulness Plus grupa

Grupni susreti održavaju se jednom tjedno u trajanju od po 60 minuta. Tijekom susreta naglasak se stavlja na vježbanje u tihim i jednostavnim uvjetima, pri čemu se jedan dio vremena posvećuje vođenim meditativnim vježbama, a drugi dio meditaciji u tišini. Pored formalnih vježbi s kojima su se polaznici upoznali tijekom osmotjednog tečaja mindfulnessa, povremeno se vježbaju i neke nove vježbe. Razgovor nakon vježbi se ne potiče, no po želji polaznika potkraj susreta se može odvojiti kratko vrijeme za raspravu o doživljenom iskustvu ili poteškoćama pri vježbanju.

Većina vježbi izvodi se u sjedećem položaju. Kada prostorni uvjeti dopuste, povremeno se vježba i u ležećem položaju, za što su osigurane prostirke, jastučići i lagane deke. Ako je moguće, na grupu je dobro doći u udobnoj odjeći i obući. O susretima na kojima je moguće vježbati u ležećem položaju i bez obuće polaznici će biti unaprijed obaviješteni kako bi mogli ponijeti i tople čarape.

 

Voditelji

Kao voditeljice grupe izmjenjuju se dr.sc. Dragana Markanović i doktorandica Branka Bagarić, bihevioralno-kognitivne terapeutkinje i voditeljice HUBIKOT-ovog tečaja mindfulnessa, a povremeno i gosti-voditelji.

 

Organizacija

Mindfulness Plus grupa održava se kontinuirano, četvrtkom od 17 do 18 sati, u prostoru Udruženja u Šenoinoj ulici 25.

Grupa je otvorenog tipa te se polaznici u program mogu uključiti u bilo kojem trenutku po želji. Budući je grupa zamišljena kao pomoć u održavanju motivacije za vježbanje i produbljivanju vlastite meditativne prakse, preporučuje se da se nakon uključivanja polaznik u njoj zadrži kroz barem nekoliko susreta. Članovima grupe polaznici mogu ostati koliko god žele, tj. neograničen broj susreta.

Za sudjelovanje u grupi potrebno je uplatiti mjesečnu kotizaciju u iznosu od 250,00 kn za pojedini kalendarski mjesec, koja vrijedi za vježbanje svaki četvrtak u tom mjesecu. Mjesečnu kotizaciju potrebno je uplatiti gotovinom u tajništvu Udruženja, najkasnije do prvog susreta u pojedinom kalendarskom mjesecu. Za eventualno propuštene susrete nije moguć povrat dijela uplaćene kotizacije ili njegov prijenos na sljedeći mjesec.

 

Prijava

Mindfulness Plus grupa se trenutno ne održava. Po ponovnom zaprimanju prijava za grupu bit će objavljena vijest na web-stranici i Facebook stranici Udruženja.

Dodatne informacije

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na e-mail adresu tajnistvo.kbt@gmail.com.