Prije terapije

Što mogu napraviti prije nego započnem sa savjetovanjem ili psihoterapijom?

Prije uključenja u bihevioralno-kognitivni tretman može biti korisno napraviti ovih nekoliko koraka kako biste što učinkovitije iskoristili vrijeme s terapeutom i što brže postigli napredak.

Informirajte se

Informirajte se o kognitivno-bihevioralnoj terapiji (KBT) i pristupu općenito. Postoji mnogo informacija na internetu koje Vam mogu pomoći u donošenju odluke je li ovaj pristup za Vas. Informacije o kognitivno-bihevioralnoj terapiji možete pronaći i na ovoj web stranici. Iako je KBT uspješan u tretiranju različitih teškoća, u obzir treba uzeti i ličnost i očekivanja osobe. Ako ste skloni znanstvenom pristupu, imate jasnu ideju što biste željeli postići, volite praktična i zdravorazumska rješenja, KBT bi Vam mogao odgovarati. Naravno, na terapiji ili savjetovanju stručnjak će Vam dati detaljnije objašnjenje o bihevioralno-kognitivnoj terapiji i načinu na koji bi ovaj pristup mogao pomoći u rješavanju Vašeg problema.

Razmislite o teškoćama i problemima koji Vas muče

Koji je glavni razlog za Vaše uključenje u kognitivno-bihevioralnu terapiju? Kako biste najpreciznije objasnili Vaš problem? Postoje li još neki problemi koji Vas muče? Jesu li možda povezani s Vašim glavnim problemom? Na koje je sve načine ovaj problem promijenio Vaš život? Postoji li nešto što ste prije radili, a sada više ne možete (npr. otići sami na putovanje, voziti se dizalom)? Ili možda nešto što sada morate raditi, a prije niste morali (npr. opetovano prati ruke, ponavljati neke riječi ili rečenice, nositi neki predmet sa sobom)? Zapišite odgovore.

Razmislite o ciljevima koje biste željeli postići

Razmislite što biste željeli postići savjetovanjem. Pokušajte izvojiti nekoliko ciljnih područja u koja biste željeli unijeti promjene. Ciljevi bi trebali biti što konkretniji i jasniji. Kao pomoć u osmišljavanju ciljeva mogu Vam pomoći sljedeća pitanja: Kako bih se osjećao da nemam ovaj problem? Kako bih se ponašao da nemam ovaj problem? Kako bih točno znao da sam ovaj problem uspješno svladao? Odgovori na ova pitanja pomoći će Vam da jednoznačno objasnite terapeutu što biste željeli postići savjetovanjem ili psihoterapijom te osigurati da i Vi, i terapeut, radite na istom cilju. Ako Vam je teško odrediti što biste željeli postići, nema veze, u formulaciji ciljeva svakako će Vam pomoći stručnjak.

Posložite priču o tome kako se Vaš problem razvio

Terapeut će Vas gotovo sigurno pitati kada se Vaš problem prvi put javio i što se tada događalo u Vašem životu. Prisjetite se koje ste sve teškoće imali do sada, kako ste ih pokušali riješiti, kada Vam je bilo najteže, a kada ste imali manje teškoća. Sve ove informacije pomažu terapeutu da razumije što Vam pomaže i odmaže, što održava Vaš problem i što ga potiče, na temelju čega se izrađuje plan tretmana. Naravno, ako Vam je teško razmišljati o tome i prisjetiti se svega, to je sasvim u redu i možete to napraviti zajedno s terapeutom. On će Vam znati pomoći da se lakše prisjetite važnih iskustava i događaja.

Pronađite dokumentaciju o prethodnim tretmanima

Ako ste ranije bili kod psihijatra, psihologa ili uključeni u bilo kakav oblik tretmana za psihičke smetnje, bilo bi dobro da pronađete dokumentaciju o tome i donesete je na terapiju. Stručnjaku će biti od velike koristi u razumijevanju Vaših problema vidjeti s kakvim teškoćama ste se ranije nosili, kako su se one manifestirale, kojeg intenziteta i trajanja su bile kako bi Vam mogao predložiti odgovarajući pristup. Bez obzira jeste li bili zadovoljni ili nezadovoljni ranijim tretmanom, recite to. Na taj način stručnjak kojem ste se sada obratili za pomoć može znati što Vam pomaže, a što Vam ne pomaže ili Vas smeta.

 

Na kraju, ako osjećate da Vam je bilo koji od ovih koraka zahtjevan, to je sasvim u redu. Ponekad nam je problem koji nas muči toliko težak da nam je teško čak i razmišljati o njemu jer tada postanemo još više zabrinuti ili tužni. Ponekad nismo sigurni kako objasniti svoj problem ili jednostavno nemamo jasnu sliku o tome što bismo željeli postići ili što bi nam pomoglo da se osjećamo bolje. Ključni zadatak je potražiti pomoć te odlučiti govoriti o svom problemu. I čitanje ovog teksta je jedan korak koji ste poduzeli da si pomognete i korak bliže razrješenju Vaših teškoća.

Branka Bagarić, psiholog

Dragana Markanović, psiholog