Novosti

Srednjoškolska grupa za probleme u učenju

Objavio:

Srednjoškolska grupa za probleme u učenju

Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT) organizira grupe za učenje za srednjoškolce koji imaju različite teškoće u učenju. Program grupnog rada temelji se na principima bihevioralno-kognitivne terapije. Autorica programa je prof. Nada Anić koja se više od 40 godina bavi problemima učenja.

Srednjoškolske grupe za učenje su poluotvorenog tipa. To znači da se grupni susreti održavaju kontinuirano, a novi članovi se uključuju u određnom trenutku, dolaze neko vrijeme, te kada ostvare željene promjene završavaju s grupnim radom, dok na njihovo mjesto dolaze novi članovi. Naše iskustvo je da je za usvajanje adekvatnih tehnika učenja i postizanje redovitosti u učenju potrebno doći najmanje na osam radionica, najbolje uzastopno.

Grupe se sastaju jednom tjedno na dva puna sata. U grupi može biti najviše 7 učenika. Na svaku radionicu potrebno je donositi svoje materijale za učenje.

Na radionicama se prolaze teme poput teškoća koncentracije, nedostatka motivacije za učenje, straha od ispita, odgađanja učenja itd. Izbor, redoslijed i način obrade pojedinih tema prilagođava se učenicima. Različite tehnike učenja, samomotiviranja, organizacije vremena, planiranja učenja i suočavanja s tremom demonstriraju se i uvježbavaju u grupi i to na aktualnom školskom gradivu. Učenici aktivno sudjeluju u grupnim raspravama.

Svaka radionica popraćena je materijalima koji odgovaraju odrađenoj temi te potiču samostalan rad i redovito učenje.

Voditeljice grupe su Branka Bagarić i Dragana Markanović, psihologinje u edukaciji iz bihevioralno-kognitivnih terapija i s iskustvom u tretmanu teškoća učenja.

Kako se uključiti u srednjoškolsku grupu?

Prije uključenja u srednjoškolsku grupu potrebno je doći na psihološku procjenu gdje se utvrđuje problem u učenju, uzroci nastanka i održavanja problema te se zajedno s roditeljem i učenikom dogovara koji oblik rada bi bio najprimjereniji. Procjena traje oko sat i pol te uključuje intervju, psihološko testiranje te izravnu procjenu teškoća učenja na školskim materijalima. Na procjenu je potrebno donijeti barem jedan školski udžbenik. Cijena procjene je 300,00 kn. Ovisno o rezultatima procjene, psiholog može savjetovati grupni ili individulani rad s učenikom, uključenje drugih stručnjaka u tretman, ponuditi roditelju smjernice kako pomoći učeniku u učenju kod kuće itd.

Neposredno prije uključenja u grupu potrebno je uplatiti 400,00 kn za četiri radionice koje će se održati u naredna četiri tjedna. Nakon toga, ako učenik želi nastaviti dolaziti uplaćuje se još 400,00 kn za nove četiri radionice itd.

Za termin procjene kao i za sve dodatne informacije možete se javiti na tajnistvo.kbt@gmail.com ili na 01 4827 795.

Termini radionica dogovaraju se nakon formiranja grupe.

Više o problemima učenja pročitajte ovdje.

0