Novosti

Opsesivno-kompulzivni poremećaj u dječjoj i adolescenstskoj dobi – edukacija za roditelje

Objavio:

Opsesivno-kompulzivni poremećaj u dječjoj i adolescenstskoj dobi – edukacija za roditelje

Opsesivno-kompulzivni poremećaj u dječjoj i adolescenstskoj dobi – edukacija za roditelje

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) neuropsihijatrijski je poremećaj koji se nerijetko javlja u dječjoj dobi, a karakteriziraju ga opsesivne misli i kompulzivne radnje. Opsesivne misli su neželjene i ponavljajuće misli, slike ili porivi koje najčešće izazivaju strah ili tjeskobu koje osoba pokušava potisnuti ili umanjiti kompulzivnim ponašanjima kao što su brojenje ili pranje ruku. U djece možemo zamijetiti prisutnost opsesivnih misli ili kompulzivnih radnji, no najčešće je prisutno oboje. Opsesivno-kompulzivni simptomi mogu ometati svakodnevne aktivnosti djeteta, vršnjačke odnose, izvršavanje školskih obveza ili obiteljsku dinamiku. Istraživanja ukazuju na uspješnost bihevioralno-kognitivnog pristupa u smanjivanju opsesivno-kompulzivnih simptoma. Iako opsesivno-kompulzivni poremećaj može biti kroničnog tijeka, istraživanja ukazuju kako svakodnevna primjena bihevioralno-kognitivnih tehnika može značajno umanjiti simptome OKP-a, kako u odrasloj tako i u dječjoj dobi.
Ako ste roditelj djeteta kod kojeg su prisutni OKP simptomi, želite saznati više o specifičnostima OKP-a u dječjoj i adolescentskoj dobi, bihevioralno-kognitivnom tretmanu OKP-a i konkretnim tehnikama koje imaju za cilj smanjenja simptoma, pozivamo vas da se prijavite na edukaciju Opsesivno-kompulzivni poremećaj u dječjoj i adolescentskoj dobi. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme jer broj prijava je ograničen na maksimalno 10 sudionika.

Edukacija se sastoji od tri radionice u trajanju od 90 minuta.

Radionica 1PSIHOEDUKACIJA
Prva radionica ima za cilj roditeljima pružiti psihoedukaciju o OKP-u dječjoj dobi. Roditelji će dobiti odgovore na pitanja: Što je OKP? Koji su najčešći simptomi OKP-a? Kako se razvija OKP? Što održava i pogoršava OKP simptome? Kako kao roditelji mogu pomoći?

Radionica 2. – BIHEVIORALNO-KOGNITIVNI TRETMAN OKP-a
Druga radionica ima za cilj upoznati roditelje s bihevioralno-kognitivnim tretmanom OKP-a, sastavnicama tretmana i konkretnim tehnikama u ovladavanju OKP simptoma.

Radionica 3.-  TIJEK TRETMANA
Cilj treće radionice je pružiti roditeljima podršku u provedbi tehnika za ovladavanje simptomima i pružiti dodatne informacije o planu tretmana.

DATUM I VRIJEME ODRŽAVANJA:
Radionica 1: 14.3.2022. od 18.00 do 19.30 sati
Radionica 2: 21.3.2022. od 18.00 do 19.30 sati
Radionica 3: 28.3.2022. od 18.00 do 19.30 sati

KOTIZACIJA:

200,00 kn po radionici

Za sudjelovanje na radionici potrebno je uplatiti iznos kotizacije prije početka radionice. Sve informacije o načinima uplate roditelji će dobiti nakon što izvrše prijavu.

OBLIK SUDJELOVANJA:

Za praćenje radionica će Vam trebati aplikacija ZOOM, besplatna verzija (basic), koju možete skinuti na računalo ili smartphone, a dodatne upute kako se uključiti ćete dobiti prije same radionice. Ako nemate kameru, možete sudjelovati i samo zvučnim kanalom.

PRIJAVA:
Na radionice se možete prijaviti na: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScuv4AtN6eN1-PpxrK4PRkqONM39dYQN-WmB6DL5TuZ_mwXZw/viewform

 

Prijave traju do 5.3.2022.godine.

Za sva pitanja možete se obratiti na email voditeljice programa ivamatijasic.psi@gmail.com

Voditeljica:
Radionice će voditi Iva Matijašić Lončarević, mag. psych., bihevioralno-kognitivna terapeutkinja s akreditacijom European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Dosadašnje radno iskustvo stekla je kao stručni suradnik u osnovnoj školi, centru za socijalnu skrb, domovima za odgoj djece i mladeži, obiteljskom centru i poliklinici za fizikalnu rehabilitaciju. Završila je tečaj Mindfulness za građane i Mindfulness education essentials za rad s djecom i mladima, a stečena znanja i vještine redovito koristi u svom radu. U savjetovalištu HUBIKOT-a Iva radi s djecom, mladima, roditeljima i stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja mladih.

Više o voditeljici: http://cabct.hr/djelatnici-savjetovalista

Više o OKP-u: https://cabct.hr/savjetovaliste-hubikot/opsesivno-kompulzivni-poremecaj

0